П`ятниця, 17.05.2024, 07:35
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2012 » Травень » 21 » Повноцінний сон — синонім здоров’я.
12:11
Повноцінний сон — синонім здоров’я.
Повноцінний сон — синонім здоров’я. І це не банальність: спробуйте добровільно не поспати ніч — і вже самопочуття «зіжмакане», настрій зів’ялий, працездатність — на нулі. А якщо таких неповноцінних ночей — кілька поспіль, але не заради експерименту, а тому, що сон просто не приходить? Тоді це стає неабиякою проблемою. Причини безсоння різні, але наслідки тривалого порушення сну можуть призвести до катастрофи. Це ніби міна уповільненої дії, яку ми іноді закладаємо під власне життя...
Кожне третє ДТП — через безсоння. Водій, що випив спиртного, не такий небезпечний за кермом, як той, що заснув.
Навіть кількох безсонних ночей достатньо, аби порушити гормональний баланс.
Брак повноцінного нічного відпочинку знижує імунітет, призводить до інфарктів, неврозів і навіть суїциду.
Одна з найпоширеніших причин безсоння — порушення дихання уві сні. Все починається з просто хропіння.
Президент Української асоціації медицини сну, головний лікар Лабораторії медицини сну, кандидат медичних наук Юрій Погорецький застерігає: жертвувати сном заради роботи категорично не можна! «У наших предків було святе правило: з курми лягати, з півнями — прокидатися. Для того щоб організм максимально відпочив і відновився, оптимально лягати спати о 10–й вечора, прокидатися о 6—7–й ранку. Вісім годин сну має бути обов’язково. Достатньо витратити кілька днів, аби привчити до цього свій організм. Якщо так робитимете, завжди будете бадьорими».
Поділ людей на «жайворонків» і «сов» — штучний, вважає пан Юрій. Таким чином ми виправдовуємо добровільний намір попрацювати якомога довше. «Але не забувайте: мелатонін («гормон сну») найкраще виробляється з 10–ї до 12–ї ночі, — наголошує фахівець. — Наші предки не мали електрики, комп’ютерів, але якісніше жили. Нині аборигени на островах живуть щасливіше, ніж ми у своєму глобальному процесі. Ніяка комп’ютеризація не повинна пригнічувати наші природні відчуття».
Юрій Погорецький наголошує: варто запровадити і плекати традицію сну. Повітря у спальні має бути свіжим, зволоженим, з максимальною температурою — +19—20 градусів. Дуже важливо перед сном хвилин сорок прогулятися на свіжому повітрі. І ніякого фітнесу!
«Буває, бізнесмени ввечері, після напруженого робочого дня, поспішають у спортзал, а тоді крутяться в ліжку і не розуміють, чому сон не йде. Будь­яке перевантаження — емоційне, фізичне, інформаційне — призводить до збоїв сну. Телевізору, мобільним телефонам у спальні не місце. Про інтернет увечері слід забути. Краще на ніч послухати улюблену музику. Перед сном уникайте конфліктів, максимальні емоції — сексуальні, але без «спортивних змагань». Важливо спокійно доторкнутися один до одного, сказати кілька ніжних слів і з легкими думками відходити до сну.
Після 18­ї бажано не переїдати, можна дозволити собі філіжанку чаю з цукеркою. Недаремно в номерах готелів на Заході кладуть кілька цукерок — аби людина перед сном могла згадати приємний момент з дитинства, заспокоїтися і з солодкими думками поринути в сон».
Як тільки людина починає висипатися, вона краще почувається, тож успіхи на роботі не забаряться. До речі, менеджеру на робочому місці, замість безкінечних чашок кави, краще запровадити регулярні невеличкі перерви, аби спокійно, глибоко... подихати.
Повністю на сайті "Україна молода"

Категорія: Здоров'я | Переглядів: 996 | Додав: Petrosem | Теги: здоров'я, лікування, аварія, довголіття, сон, дихання, депресія, алкозалежність, лабораторія медицини сну, Юрій Погорецький | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 1
1 Guest  
0
Малорухливість становить смертельну загрозу. В наші дні брак фізичних вправ спричиняє стільки ж смертей по всьому світі, як і куріння - про це стверджують у доповіді, опублікованій в журналі Lancet.
http://www.bbc.co.uk/ukrainian/entertainment/2012/07/120719_inaktivity_health_rl.shtml

Ім`я *:
Email *:
Код *: