П`ятниця, 17.05.2024, 05:34
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2010 » Жовтень » 8 » Правда про фруктозу. Чи впливає вона на ожиріння.
11:24
Правда про фруктозу. Чи впливає вона на ожиріння.

Фруктоза та фрукти

Люди в основному асоціюють фруктозу з фруктами. Але насправді велику частину фруктози ми отримуємо зовсім не з фруктів, а із замінника цукру або сахарози, які присутні в безалкогольних напоях, бакалійних продуктах, солодощах і інших продуктах, що містять замінники цукру.
Та все ж ми споживаємо фруктозу не лише з цукрозамінників, але також з сахарози (харчового цукру), оскільки цукор — це дісахарід, що складається з глюкози і фруктози.
П'ятсот років тому індустрія харчування була не розвинена, у тому числі і цукрова індустрія, і фруктози не було в нашому раціоні. Фруктозу ми могли отримувати лише з таких продуктів як мед, фініки, родзинки, патока і інжир (ці продукти багаті фруктозою). Крім того, ми могли споживати фруктозу з винограду, яблук, хурми і ягід. Овочі і білкові продукти не враховуються, оскільки вони містять порівняно невелику кількість фруктози.
Як бачите, в раціоні наших предків теж була присутня фруктоза.

Потім стала розвиватися цукрова індустрія.
Підприємства, що виробляють цукор, відкрили дешевий спосіб вироблення сахарози з цукрового очерету і ізоглюкози з кукурудзи (ізоглюкоза — продукт, що отриманий з глюкози або її полімерів і містить в сухому стані не менше 10 мас.% фруктоза).
Цікаво, що ізоглюкоза стала ширше використовуватися в харчовій промисловості як підсолоджувач в основному з міркувань економії.
Річ у тому, що в Америці ціна на тростинний цукор неймовірно висока в порівнянні з ціною на кукурудзу. Це наслідок державних субсидій на кукурудзу і надвиробництва кукурудзи для худоби. Оскільки кукурудза дешевша за цукровий очерет, виробляти ізоглюкозу дешевше, ніж цукор.
Зрозумівши економічну вигоду такої хитрості, виробники безалкогольних напоїв стали використовувати цей замінник цукру як підсолоджувач ще в 1984 році, і продовжують це робити до цих пір.

Фруктоза в цифрах

Оскільки вжиток ізоглюкози зріс, зріс і ризик ожиріння, тому багато хто став зв'язувати ці дві речі.
В результаті дослідження процесу харчуваннянаселення було встановлено, що середньостатистична людина вживає близько 79 грамів цукру в день (це приблизно 316 калорій або 15% від денної кількості калорій), з яких лише половину складає фруктоза.
Чи викликає високий вжиток фруктози ожиріння, або ж це проблема неправильного харчування взагалі і нерухомого способу життя — питання спірне.
Лобісти з індустрії харчуваннявиступають в захист фруктози, прагнучи недопустити урядові закони, які можуть коштувати виробникам більйони доларів.

Чим фруктоза відрізняється від глюкози?

Отже, давайте, нарешті, визначимо різницю між фруктозою і глюкозою (цукор, на який перетворюються більшість споживаних нами вуглеводів,
потрапляючи в кровотік).
Фруктоза, на відміну від глюкози, засвоюється в кишечнику по інших механізмах. Крім того, вона засвоюється повільніше.
На відміну від глюкози, фруктоза не викликає викид великої кількості інсуліну. Механізм проникнення в клітки організму фруктози відрізняється від механізму глюкози. Коли фруктоза потрапляє в печінку, вона утворює гліцерол, який є основою трігліцерідов, і збільшує утворення жирів.
Організм деяких людей не здатний повністю засвоювати фруктозу, якщо вона поступає у великих дозах (приблизно 50 грамів): це три-чотири середні яблука або приблизно 500 грам соку, що містить ізоглюкозу. Як наслідок — здуття живота.
Вживання глюкози одночасно з фруктозою прискорює всмоктування фруктози. Це одна з причин, чому багато спортивних напоїв містять відразу декілька видів цукру.
Як бачите, є значні відмінності в засвоєнні і всмоктуванні фруктози і глюкози в організмі.

Печінка, лептін або чому ми багато їмо

Печінка — це головний орган в метаболізмі фруктози. Саме тут фруктоза перетвориться в похідні глюкози і зберігається як глікоген.
Можливість печінки в переробці фруктози обмежена, що не дуже добре. Під час вступу великих доз фруктози, вона може перетворитися в жир. Це найпомітніше у людей з високим вмістом ліпідів в крові, а також резистентністю до інсуліну або цукровим діабетом другого типа.
Рівень фруктози в крові не залежить безпосередньо від гормональної регуляції. Це одна з причин, чому фруктоза не викликає різкого підвищення вмісту цукру в крові. Це вважається хорошою якістю продукту.
Але, з іншого боку, крім того, що вжиток великої кількості фруктози може привести до утворення жирів, це також може і уповільнити виділення лептіна.
Лептін — це гормон, що відповідає за енергетичний баланс в організмі, і недолік лептіна, викликаний надлишковим вживанням фруктози, може стати причиною порушення енергетичного обміну в організмі і відкладення зайвого жиру.
Іншими словами, при надлишку ізоглюкози в організмі в мозок не поступає сигнал про насичення. Тому ми і продовжуємо істи.
Хоча фруктоза не викликає різкого підвищення вмісту цукру в крові і може допомогти поповнити кількість глікогену в печінці при високій фізичній активності, надлишок фруктози може привести до утворення жирів в печінці, а також до порушення енергетичного балансу і жирового обміну в організмі.
В результаті — ожиріння, високий рівень «поганого» холестерину і низький рівень «хорошого», високий рівень трігліцерідов і підвищений апетит. І все це із-за надмірного вживання підсолоджувачів на основі фруктози.

Порушення всмоктування фруктози

Ще одна з проблем, пов'язаних з вживанням фруктози, — порушення її всмоктування. Так само як непереносимість лактози, алергія на клейковину і інші шлунково-кишкові проблеми, пов'язані з іжею, воно класифікується як порушення травлення.
Порушення всмоктування фруктози відбувається, коли клітини кишечника недостатньо добре всмоктують фруктозу. Через це велика кількість фруктози залишається в кишечнику і викликає здуття живота, підвищене газоутворення і діарею.
Наскільки це серйозна проблема? Це порушення зустрічається у 30-40% людей, і лише в половини з них виявляються характерні симптоми.

Як же бути з фруктозою?

Після прочитання статей про фруктозу, подібних цій, багато хто може вирішити, що краще вже зовсім не вживати фруктозу. Причина побоювань зрозуміла.
Але неправильно думати, ніби навіть невеликі дози фруктози, наприклад, при вживанні фруктів, можуть завдати шкоди. Слід пам'ятати, що шкода наносить лише надлишкове вживання фруктози.
Вживання свіжих фруктів не зможе викликати енергетичний дисбаланс і відкладення жирів, але такі проблеми може викликати постійне вживання напоїв і продуктів з високим вмістом фруктози.

Авторські права на російську версію цієї статті належать порталу www.fitness-online.by
Категорія: Різне | Переглядів: 1504 | Додав: Petrosem | Теги: печень, здоров'я, Цукор, лишний вес, Похудание, сахар, цукрозамінники, печінка, фруктоза, зайва вага | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: