П`ятниця, 17.05.2024, 08:17
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2012 » Квітень » 22 » Приховані переваги зрілого віку
10:36
Приховані переваги зрілого віку

Впродовж багатьох років ми думали, що тіло і мозок старіють в тандемі. Певні зміни незаперечні. Але за останні декілька років дослідники виявили багато нового про те, що відбувається з мозком в середньому віці, який вони зазвичай визначають десь між 40 і 68 роками.

Ви розумніші

Коли йдеться про більшість областей когнітивних функцій, ми знаходимося на піку в зрілому віці, а не в 20 років, як багато хто думав. Одне з найсолідніших довгострокових досліджень, Seattle Longitudinal Study, виявило, що більшість людей краще міркують (що передбачає вирішення проблем і словарний запас), у віці від 40 до 60, чим у віці 20-30 років. Таким чином, хоча у вас, можливо, виникне проблема з тим, аби пригадати імена знайомих, ви несподівано краще зможете запам'ятати список слів, дати аргументи, докази і навіть розпоряджатися фінансами.
Ви також краще вирішуєте проблеми. Впродовж багатьох років мозок створював переплетені шари знання, які тепер дозволяють миттєво розпізнати схожість і побачити рішення. А ще вчені виявили: кожне покоління розумніше в середньому віці, чим його батьки.

Ви щасливіші

Вас привчили боятися криз середнього віку і порожнього гнізда. Але немає жодних доказів для такого поширеного страху. Ті, хто знаходяться в стані кризи, показують дослідження, як правило, мали кризи впродовж всього життя, тобто вони не водночас виникали в літньому віці. Більшість людей, замість того, стають більш задоволеними. Частково це відбувається тому, що мозок менше реагує на негативне, і обертає більше уваги на позитивні сторони життя. Можливо, ми розуміємо на деякому підсвідомому рівні, що у нас залишився менше часу. Але ми накопили досить інформації, впродовж багатьох років, аби кинути всю енергію на те, коли зіткнемося з проблемою, а не загострювати увагу на тому, що «не йде».
Деякі дослідження підтверджують, що середній вік — досить щасливий час. Одне з останніх великих досліджень в Університеті Каліфорнії виявило, що настрій і самооцінка жінок, а також їх здатність регулювати емоції, покращали в середньому віці, коли вони стали упевненішими в собі і відповідальнішими. А 22-річне дослідження 2000 чоловік ученими Фордхемського університету виявило, що задоволеність життям насправді досягає піку у віці 65 років, незалежно від здоров'я, сімейного або фінансового стану.

Ми можемо запобігти втратам клітин мозку, і навіть створювати нові

Протягом багатьох років учені вважали, що наш мозок втрачає до 30 % всіх нейронів у міру того, як ми стаємо старшими. В даний час дослідження показують, що ми зберігаємо більшість клітин мозку до тих пір, поки живемо. Вправи допомагають поліпшити кровообіг мозкових судин і спонукати створення нових клітин мозку навіть в літньому віці. Дослідження, проведені в Університеті штату Ілінойс, виявили, що у людей середнього віку, які регулярно займалися аеробними вправами, такими як швидка ходьба, зріс об'єм ключових областей мозку і покращала здатність вирішувати широкий круг складних когнітивних завдань, таких як фокусування і ігнорування неактуальної інформації.
І хоча це правда, що ми можемо втратити важливі зв'язки між клітинами мозку, якщо вони не використовуються, зворотнє теж вірне: ми можемо укріплювати ці зв'язки і сприяти створенню нових, заставляючи наші мізки продовжувати наполегливо працювати. Це може включати вчення грі на віолончелі, вирішення складних головоломок судоку або навіть дебати з людьми або ідеями, які протилежні нашій точці зору.
За мтеріалами udoktora.net
 
Категорія: Здоров'я | Переглядів: 601 | Додав: Petrosem | Теги: здоров'я, нейрон, настрій, пам'ять, інтелект, довголіття, депресія, мозок, учені, мізки | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: