Що пишуть про їжу та здоров'я
5 важливих принципів здорового харчування опублікувала Всесвітня організація охорони здоров'я.
Відомий принцип здорової їжі полягає в тому, щоб вживати менше солодкого, жирного, копченого і солоного, а замість цього налягати на ягоди, овочі і фрукти. Це правило, звичайно, для всіх, але, як в будь-якому правилі, і в цьому теж є виключення пишуть АиФ.
Перевірки продуктів регулярно проводить Центр Експертиз ТЕСТ
Купуючи продукти в супермаркетах, дуже часто українці наражаються на загрозу здоров’ю. Бо виробники, прагнучи мати прибутки й одночасно здешевлюючи виробництво продукції, почали готувати продукти з «сюрпризами», що шифруються буквою Е. Про це пише С.Геник в Україні молодій (читати статтю)
Про цукор
Глюкоза, фруктоза й інші родичі цукру.
Цукор — продукт, титул якого «біле золото» за століття змінився на «білу смерть». Бажання більшості людей жити солодко перетворило солодку добавку на один із злісних ворогів людського здоров’я. Але замість обмежувати себе, люди намагаються вживати різні замінники цукру. Також на них «присаджують» виробники солодощів, які щедро додають різні види «хімічного цукру» в цукерки, желе, жуйки і солодкі напої. Чи рівноцінна така заміна? І чи не шкідлива? Йдеться про різні солодкі Е–добавки. Матеріали на цю тему розмітила "УМ".
Про сіль
Сіль буває різною. Очищена, морська харчова, кам'яна ...
Найменш корисною є сіль із наявністю шкідливих домішок природного і штучного походження.
Сіль - це теж бізнес. Тому виробники приховують недоліки "своєї" солі, борються з конкурентами усіма доступними методами. Наприклад, не допускаючи на ринок чужу і кращу сіль.
Канадські вчені дали відповідь на питання: "Скільки людині потрібно солі?"
Вчені вважають, що надмірне споживання солі і недостатня фізична активність ведуть до різних захворювань серцево-судинної системи. В результаті нового дослідження з'ясувалося, що така ж «гримуча» комбінація може стати причиною захворювань головного мозку.
Канадські учені протягом трьох років досліджували об'єм фізичної активності і вживання солі у 1284 чоловіків і жінок у віці від 67 до 84 років. З'ясувалося, що ті піддослідні, які вживали понад 3090 міліграм натрію і рухалися менше решти, демонстрували слабкіші когнітивні навички в порівнянні з однолітками, що мали протилежні звички.
По словах Керол Грінвуд з Університету Торонто, результати дослідження дуже важливі, оскільки вони демонструють, що навіть з віком люди, що ведуть здоровий спосіб життя можуть зберегти ясний розум. Пенсіонери повинні пам'ятати, що просиджувати цілий день на дивані перед телевізором і їсти солону їжу – не кращий варіант, якщо вони хочуть уникнути старечого недоумства.
У США різними формами недоумства страждають понад 5 мільйонів дорослих. Також в результаті дослідження з'ясувалося, що надмірне вживання солі впливає на розвиток хвороб головного мозку набагато більше, ніж сидячий спосіб життя.
Одна чайна ложка солі містить приблизно 2 грами натрію. Денна норма для більшості людей не повинна перевищувати 2,3 грамів, а для осіб у віці 51 рік і старше, а також гіпертоніків, діабетиків і тих, хто страждає хронічними захворюваннями нирок, – 1,5 грама.
За матеріалами iscience.ru
Скільки солі можна їсти, не боячись інсульту?
Надмірне вживання солі пов'язане з високим ризиком розвитку серцевої недостатності і інсульту.
В ході дослідження учені проаналізували зв'язок між вживанням солі і виникненням проблем з серцем та інсультами. Дані були зібрані в ході 13 досліджень населення Великобританії, Японії, США, Нідерландів, Фінляндії і Китаю, включали більше 170000 учасників, в яких в цілому спостерігалися майже 11000 випадків захворювання.
В ході дослідження удалося виявити певні свідоцтва, які вказують на прямий зв'язок між вживанням солі і погіршенням здоров'я, зокрема збільшеним ризиком інсультів і хвороби серця.
Ученим удалося виявити ефекти зниження вживання солі. Так, якщо людина знижує щоденний об'єм споживаної солі на 5 грамів, то це знижує ризик інсульту на 23%, а ризик розвитку сердечних захворювань — на 17%, що в цілому дозволило б запобігти 1,25 млн смертей від інсультів і 3 млн серцевих нападів у всьому світі щороку. Чим менше солі — тим менше ризик хвороб і ефект від цього лише зростає з часом.
Професор Франчесько Капуччио з Медичної школи університету Уорвіка сказав, що сьогодні відмова від надмірного вжитку солі в суспільстві відбувається повільніше, ніж хотілося б.
«За статистикою доросла людина споживає щодня 10 грамів солі», повідомив один з авторів дослідження професор Паськаль Страццуло. «В той же час ВОЗ рекомендує споживати не більше 5 грамів».
За матеріалами Новин світу інновацій.
Про питну воду
Україна молода: в Україні немає жодної спеціалізованої лабораторії, яка могла б досліджувати звичайну питну воду за міжнародними стандартами. «Якщо гарно очистити воду, ми отримаємо дистильовану рідину, яка за всіма показниками безпечності буде відповідати СанПіНу, — каже Володимир Семенович. — Але така вода не матиме повноцінного фізіологічного складу. І це вже буде не та вода, яку можна щоденно пити або готувати з неї їжу. Так, фільтр забере жорсткість, магній, кальцій, але водночас може збільшити і калій, і натрій, вивівши вміст цих елементів за фізіологічну норму. А споживач, витративши значні кошти, питиме неповноцінну воду». «Дистильована вода — це отрута, жодної користі для організму вона не дає, навпаки — вимиває все, — пояснює завідувач лабораторією спеціальних харчових продуктів та епідеміології харчування Інституту гігієни та медичної екології ім. О. М. Марзеєва, професор Віталій Корзун. — Сьогодні все більше і більше дослідників, які використовують сучасні технології визначення складу води, говорять про те, що у воді розчинено дуже багато мінеральних і органічних речовин, які конче необхідні людині. Тому не можна бездумно використовувати різні фільтри, не розуміючи, а що дає цей фільтр. Потрібно знати, що ти фільтруєш, які мінерали чи органіка забираються, і врешті — що ж ми отримаємо, профільтрувавши воду».
Відтак фахівці радять пити артезіанську (бюветну, якісну бутильовану) воду — вона є природно чистою і найбільше відповідає фізіологічним потребам людського організму. А власникам сільських криниць — обов’язково робити дослідження води в санстанції, адже колодязі здебільшого наповнені поверхневими водами, в які може потрапляти все, що завгодно.
Про якість води в колодязях можна прочитати статтю у Багнеті. Стаття тут
Водогінна вода непридатна для пиття по всій країні стверджує академік НАН України Владислав Гончарук у публікації від 28 серпня 2010 р. «Дзеркала тижня. Україна».
У Києві викрили цех по розфасовці води з-під крану в пластикові пляшки. Проте вони встигли продати щонайменше три мільйони літрів, повідомляє 14.06.11 E-NEWS.
Гарбуз, гарбузове насіння
Гарбуз багатий залізом, вітамінами групи В, цинком і кальцієм. Завдяки своєму вітамінному складу продукт позитивно впливає на організм та імунітет. Детальніше пише bagnet.
Раніше «Багнет» писав про те, що гарбуз і гарбузове насіння корисні для курців, а також про те, чому гарбуз корисний для жінок. Це також антидепресант додає Багнет.
Про шкідливі складові з добрив, хімічної обробки під час вирощування та збереження ніхто не пише.
Користь і шкода моркви. Лікарська правда.
Про жири
Жири, гідрогенізовані жири в продуктах харчування читати тут.
Пальмова олія
Дієтологи переконані, що безконтрольне використання пальмової олії в харчовій промисловості може привести до розвитку важких захворювань у споживачів такої продукції. В Україні ця екзотична олія застосовується як дешевий замінник молочного жиру. Виробники вважають пальмова олія є хорошим стабілізатором і антиокислювачем, що збільшує термін придатності молочної продукції. Його використовують при виробництві морозива, згущеного молока, листового тіста, маргарину, сирних продуктів, сметани, масла, кондитерських виробів.
Для солодощів і випічки, як правило, використовують гідрогенізовану пальмову олію (вона багата на транс-жири). Лікарі-дієтологи відзначають, що якщо в організм протягом довгого часу поступають ці жири-мутанти, в ньому відбуваються збої. Доведено, що з цими збоями пов'язаний розвиток деяких видів раку, хвороби Альцгеймера, серцево-судинні захворювання, діабет. В той же час, виробники молочної продукції запевняють, що пальмове масло безпечне.
Транс-жири з’являються при додавання атома водню до рослинного масла допомогою процесу, званого гідрогенізацією. Транс-жири, на відміну від олій та натурального масла, не окислюються, і відповідно, не псуються. При використанні транс-жирів у виробництві продукти харчування тривалий час мають свіжий вигляд і тривалий термін зберігання. Головним джерелом транс-жирів є маргарин, спреди і «легкі масла».
Цікаві публікації
Професор Любомир Хомічак про нашу їжу. Читати.
Про печінку. Мати здорову печінку допоможуть городина, страви на пару, трави і м’яке очищення. А до здоби й енергетиків краще — без фанатизму. "УМ"
Не все те корисне, що... вітамінне. Включаючи в раціон біологічно активні добавки, пам’ятайте, що надлишок кожного мікроелемента б’є по здоров’ю. Твердження, що вітаміни і мікроелементи підвищують інтелект та розумову працездатність у дітей і дорослих, — один з улюблених рекламних «трюків». "УМ" Юлія Косинська.
Про повітря та здоров'я. Стаття.
|